loading...

Az elmúlt évek legnépszerűbb zenei filmje egyértelműen a Queen és azon belül is Freddie Mercury történetét feldolgozó Bohém Rapszódia volt. Óriási sikert aratott szerte a világon, ami nem csoda: a világ egyik leghíresebb zenekarának és karizmatikus frontemberének nem mindennapi történetére azok is kíváncsiak voltak, akik még nem is éltek akkor, amikor a filmben bemutatott események történtek.
Mint minden életrajzi ihletésű filmben, itt is voltak csúsztatások, amelyek miatt sok kritikát kapott a film. A sokszor túlságosan hatásvadász jelenetek a valóságban nem úgy történtek meg, az időrendiséggel is problémája volt a filmet bírálóknak, de összességében egy szórakoztató, ugyanakkor megrázó és gyönyörű színészi munkákat felvonultató alkotás a Bohém Rapszódia. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet amit valószínűleg nem tudtál a filmről, és jó eséllyel újra meg szeretnéd nézni, mi legalábbis úgy érezzük, hogy egyszer nem volt elég megnézni. Talán épp itt van az ideje!

A Wembley Stadion pontos mása, ahol a Live Aid-t tartották, London egyik repülőterére épült, mivel a stadion 1985-ös verziója már nem létezik. A Live Aid igazgatója jelen volt a kivitelezésnél, és lenyűgözte, hogy milyen pontos volt az újjáépítés.

A zongorán lévő Pepsis poharak egyébként nem termékmegjelenítés részei. Az egész előadást a legkisebb részleteknek megfelelően forgatták, egészen a levegőbe adott pusziig, amit Freddie Mercury küldött az édesanyjának a színpadról.

A filmben a Queen tagjainak kétségei vannak, hogy fellépjenek-e a Live Aid-en. Úgy vélték, hogy lehetetlen lenne egy hosszú szünet után 2 héten belül felkészülni egy olyan koncertre, amelyet az egész világ látna. Valójában a szünet a munkájuk során nem tartott tovább 1 évnél, és 1984-ben kiadtak egy új ’The Works’ nevű albumot. Ezután nagy turnéra mentek, és készen álltak rá, hogy fellépjenek a Live Aid-en.

A forgatókönyv szerint, Freddie a legendás előadás előtt mondta el a csapatnak, hogy HIV-fertőzött. Bár a film utolsó jelenete nagyon érzelmes volt egy ilyen végződéssel, valójában fikció. Az énekes 1987-ig nem tudott a betegségről; 1991. november 22-én, 2 nappal a halála előtt tett nyilvános nyilatkozatot.

A kanadai énekes, Marc Martel a filmhez számos énekes felvételt készített, próbákkal és improvizációkkal.

Nem véletlen, hogy az énekes részt vett a felvételeken. Néhány évvel ezelőtt Marc elküldte a Queen dalok saját feldolgozásait a gitáros Brian Maynek és Roger Taylor dobosnak. Elámultak a hangja és Freddie hangja közötti hasonlóságon, és 2012-ben létrehozták a Queen Extravaganza nevű tisztelet-projektet, amelyben Marc világszerte bemutatta a legnépszerűbb dalokat.

Mike Myers, aki Austin Powers szerepéről híres, játszotta az EMI Lemezkiadó igazgatójának szerepét – aki nem értékelte a „Bohemian Rhapsody” dalt. 1992-ben a Wayne világa filmben Myers karaktere a „Bohemian Rhapsody”-t énekelte a barátaival egy autóban.

Egyébként a Queen zenekar tagjai nem bontották fel az EMI-vel kötött szerződésüket. Volt némi nézeteltérésük, de az ’A Night at the Opera’ után a zenekar számos albumot adott ki ezzel a címkével.

Kezdetben Bryan Singer volt, aki a filmen dolgozott, de a 20th Century Fox kirúgta az igazgatót a Queen résztvevőivel és a főszereplővel – Rami Malekkel – való nézeteltérései miatt. Az életrajzi filmet Dexter Fletcher fejezte be.

A filmben Freddie a koncertjük után találkozik Rogerrel és Briannal, amikor Tim Staffell frontember úgy döntött, hogy elhagyja a projektet. Valójában, Freddie és Tim már régen barátok voltak a Queen létezése előtt. Amikor Staffel elhagyta a Smile nevű bandát, Mercury lépett a helyére.

A filmben Brian May gitáros 1980-ban egy próba során komponálja a „We Will Rock You”-t; közvetlenül a jelenet után azonnal a Madison Square Garden-ben tartott koncertjük részeit mutatják be. Ez a sláger azonban 1977-ben jelent meg a News of the World albumon néhány évvel a koncert előtt.

A film szerint a zenekar viszályának oka Mercury szólóalbum szerződése volt. A zenészek nem osztoztak Freddie valami újra való törekvéseiben, és arra kérték, hogy ne hagyja el a zenekart. A frontember ragaszkodott az új irányhoz, és Roger Taylor azt mondta neki: „Megölted a Queen-t.” A valóságban minden résztvevő megpróbálta elindítani saját szólóalbumait, és nem Mercury volt az egyetlen. 1978-ban maga Taylor is felvett egy kislemezt, és 1981-ben kiadta a Fun in Space albumot.

A hivatalos filmzene számos híres Queen dalból és 11 olyan felvételből áll, amelyeket korábban nem publikáltak. 2018. október 19-én a Hollywood Records kiadta a filmzenét kazettán (!), CD-n és digitális formátumban.

Bónusz: A Queen előadása a Live Aid-en

forrás

loading...
14 szemfelnyitó tény a Bohém Rapszódiáról, ami után újra meg kell majd nézned a filmet