loading...

Nem is sejtenénk, hogy testünk mennyire beszédes. Akaratlanul is elárulunk magunkról dolgokat, amikor apró jeleket küldünk beszélgetőtársunknak, és ezt mi észre sem vesszük. A kommunikációnk csupán nagyjából 30 százaléka történik szavakkal, a többi a nonverbális kommunikáció, azaz a testbeszéd, mimika. Éppen ezért nem csoda, hogy neves pszichológusok kutatásai alapján könnyen meghatározható, hogy valaki mennyire mond igazat, az alapján, hogy milyen mozgásokat végez, milyen a testtartása és a mimikája.
1. Felhúzva tartják a vállukat, megemelik az állukat.

Ha egy személy felhúzva tartja a vállát, amikor valamit mond, akkor ez azt jelezheti, hogy bizonytalanul érzi magát mondandója közben. Ugyanez vonatkozik az álla magasabban tartására: a személy igyekszik úgy megfogalmazni a szavait, mintha igazat mondana.
2. Támaszkodnak, falnak dőlnek beszéd közben
Amikor valaki hazudik, nagyon sérülékenynek érzi magát és akarva akaratlanul is stabilitást keres környezetében. A hazugok a falakhoz simulnak beszéd közben, vagy asztalokon, székeken támaszkodnak, miközben éppen azon mesterkednek, hogy átverjenek minket. Ez a fajta viselkedés nagyon természetes. Még gyermekkorunkban belénk rögzül, hogy a veszélyes helyzet elkerülése érdekében biztonságos/stabil pontot kell keresnünk.

3. Váratlan agresszió, mutogatás, vádaskodás

A mutogatás és eltúlzott gesztusok a legjellemzőbb figyelmeztető jelek közé tartoznak. Ha valaki így reagál, az arra játszik, hogy haragját, felháborodását a másik fél meggyőzésére fordítsa, ezáltal ártatlannak tűnjön.
4. Túlzott szemkontaktus
Sokan azt gondolják, hogy a hazugok sokáig nem tudják tartani a szemkontaktust. Pedig ennek pont az ellentéte jellemzi őket. Ha valaki hazudik, és azt akarja, hogy higgy neki, megpróbál hosszasan és mélyen a szemedbe nézni, hogy ezzel is megbízhatóbbnak tűnjön.
5. Nyalják, harapdálják az ajkukat, berekednek

Azok, akik hazudnak nehezen beszélnek, mert a szájuk nagyon száraz lesz, ezért folyton ingerlik, nedvesítik azt. Ennek egyszerű magyarázata van: a szervezet csökkenti a nyál termelését, a nyálkahártya kiszárad.
6. A “sérülékeny” testrészek takargatása

Mellkas, has, és medence környéki rész – ezek azok a helyek, amelyeket az emberek megpróbálnak “védeni”, amikor aggódnak. Ezen cselekedeteknek fiziológiai magyarázata van: az autonóm idegrendszer jelet küld a hasi izmoknak, amelyek ennek következtében apró összehúzódásokkal, olykor görcsökkel reagálnak erre. Ezért van az, hogy sokan kulcsolják hasuk előtt a kezüket, helyezik tenyerüket a mellkasukra, stb.
7. Kicsit elfordulnak tőled
Amikor egy emberrel beszélünk, normál esetben testünk egymással szemben helyezkedik el. Ez azt jelenti, hogy nyitottak vagyunk a beszélgetésre. Azonban, ha valaki elfordul tőled/kifordul kissé pozíciójából az azt jelenti, hogy rejtőzködni akar előtted.
8. Igazgatják a gallérjukat, nyakláncukat, a nyakuknál matatnak

A nyak a testünk egyik legkiszolgáltatottabb része. Ha veszélyben vagyunk, igazgatjuk a gallérunkat (főleg ha túl szoros), hogy levegőt kapjunk; a nők pedig gyakran a nyakláncukkal vagy annak medáljával babrálnak. Ez a gesztus azt mutatja, hogy egy személy nagyon kényelmetlenül érzi magát, szabadulni akar az adott szituációból.
9. Igazgatják a külsejüket
Ez a viselkedés általában a nőknél fordul elő, amikor kényelmetlenül érzik magukat egy szituációban. A hajukkal játszanak, vagy „kijavítják” a sminket a szemük körül, elsietnek újrapúderezni, stb. Ez lehetővé teszi számukra, hogy biztonságban érezzék magukat, a tevékenykedés ideje alatt felkészüljenek a cselekmény továbbhaladására, és magabiztosabbak legyenek a kis hazugság(ok)ban, amiket még mondani fognak.
+1 Amikor telefonban hazudnak neked

Amikor valaki hazudik, gyakran nem képes végigmondani egy mondatot. Itt arra gondolunk, hogy a gondolatmenet befejezése előtt bereked, torkát kell köszörülnie, valamivel meg kell szakítania a beszélgetést. Ez azért van, mert az emberek aggódnak, amikor hazudniuk kell, nehezebben lélegeznek, így nincs elég levegőjük, hogy szavaikat egyértelműen befejezzék.

forrás

loading...
9 gyanús jel, ami megmutatja, ha valaki az arcunkba hazudik