loading...

Szeretjük a különböző kultúrákat, a más országban élő emberek szokásait megismerni, mert szeretjük a változatosságot, a világ egy rendkívül sokszínű hely, és egy élet is kevés ezeket felfedezni. Még Európán belül is, szomszédos országok között megfigyelhetőek óriási különbségek, nincs ez másként Németországban sem, ahol nagyobb a jólét (igen, be kell látnunk, hogy egy erős nyugati nagyhatalom), az emberek precízek és egészen másként gondolkodnak mint mi.
Nem feltétlenül jobbak, de mások. Egy olvasónk számtalanszor járt már náluk, és most összegyűjtötte, mik a legérdekesebb, leginkább szembetűnő különbségek.
A moziban

A film „extra” percei további pénzért
Van egy kényelmes több jegyes rendszer a moziban, amely havonta 23 dollárba kerül. Figyelembe véve az egyszeri filmszínház látogatásának szokásos árát, amely általában 8 és 9 dollár között változik (és néha 10 dollár), a havi jegy megvásárlása eléggé kényelmes lehet egy rendszeres mozilátogató számára. Mindazonáltal készen kell állnod arra, hogy fizess a film „többlet hosszúságáért”. Ez nem szerepel a jegyárban, és ha egy film több mint 120 percig tart, további fizetést igényel.

Emellett a hosszú szavakat a német nyelvben azzal magyarázzák, hogy egy szó több kisebből állhat. Például az „überlängenzuschlag” (extra hosszúságú, felár ellenében) egy egész német szó.

A jegyeket anélkül adják el, hogy feltüntetnék rajta a konkrét ülést. Beléphetsz a moziba, és választhatsz egy tetszőleges helyet. Egy ilyen rendszer hátránya meglehetősen nyilvánvaló: ha késel egy filmről, és egy kis moziban van, akkor nem fogsz találni kényelmes ülést.
A film végén, amikor a stáblista már fut a képernyőn, senki sem áll fel, és hagyja el a termet; továbbra is ülnek és nézik a képernyőt.
Bérházak

Így adták el a házi mézet egy lakóházban.
A németek üdvözölnek minden embert, akit egy lakóházban látnak. Nem számít, hogy ott élsz, csak azért jöttél, hogy meglátogasd a barátaidat, vagy csak rossz tömbbe léptél be – ha látsz egy embert, üdvözölnöd kell.
Az első emelet nem számít, pont úgy, mint Franciaországban vagy Nagy-Britanniában. Ha meghívnak valakinek az otthonába, és azt mondják, hogy az első emeleten élnek, akkor a második emeletre kell menned, mert ott kezdődik az emelet számozás.
Bizalom az emberekben

Az önkiszolgáló újságosbódék mindenhol megtalálhatók! Egyszerűen nyisd ki a dobozt, hagyj ott egy érmét, és vegyél egy újságot. Nincs zár vagy mechanizmus, amely ellenőrzi, hogy ott hagytad-e a pénzt, vagy sem.
A WC-k a benzinkutakban is fizetősek. Alapvetően a fizetés egy olyan gép segítségével történik, amely 7 centes utalványt nyomtat a mosdóba való látogatásért. Ezután 5 cent kedvezményt kapsz az üzemanyag megvásárlásáért, vagy bármiért a boltban ugyanazon az állomáson. Egyszer, amikor a gép nem működött, gondoskodó németek kitettek egy edényt, ahol minden ember, aki meg akarta látogatni a WC-t, lehetőséget kapott arra, hogy ott hagyja a pénzt.
Senki sem irányította ezt, és mégis mindig volt pénz az edényben.
Biztonság

Hasznos szórólap az „Oktoberfest” helyszínére
Nagy figyelmet fordítanak a nők biztonságára Németországban. Számos forródrót szolgál minden olyan problémára és élethelyzetekre, ahol a segítségnyújtás a lakosok számára 15 nyelven történik. És nem kell orvosi biztosítással rendelkezned ahhoz, hogy használhasd.
Karácsonyfák

Németországban az emberek január 1-jén kezdenek el megszabadulni a karácsonyfáiktól. Szépen ki vannak helyezve a járdára, ahonnan a közúti szolgáltató összeszedi őket és újrahasznosításra kerülnek. Az embereknek meghatározott napokon, díszítés nélkül kell kitenniük a karácsonyfát. Egy olyan fa, amelyet nem a szabályoknak megfelelően használnak fel, a tulajdonosnak büntetéssel jár.
Az ízlésről

Tökéletesen hozzá voltunk szokva, hogy szokatlan ízű élelmiszereket látunk Németországban, de meglepődtünk, hogy tortilla chipses csokoládét és burger pizzát láttunk.
Német humor

Egy nagyszerű vicc egy német mentővel kapcsolatban.
A német emberek sajátos humorérzéke sok vicc céltáblája más országokban. Mindannyian ismerjük az angol humort, de azt is tudjuk, hogy a német humorérzék hasonló.
Egy munkanap

A németek szeretik korán kezdeni a munkanapot. Gyakran láthatók a munkahelyükön 7 vagy 8 órakor, ezáltal 16 vagy 17 órakor végeznek.
A berlini emberek többsége angolul is beszél. Tehát, ha nem tudsz németül, itt nem fogod magadat kényelmetlenül érezni.
Bónusz: Egy német boltban a 2018-as világbajnokságon elszenvedett vereség után ingyen adják a focilabdákat, hogy a következő generáció már jobban játsszon.

Jártál már korábban Németországban? Milyen egyéb érdekes dolgokat észleltél ott? Kérjük, mondd el nekünk kommentben!

forrás

loading...
8-szor jártam már Németországban, és itt van 7 furcsa tény, amit megtanultam