Kezdőlap / Egyéb / Nem az arany áll az első helyen: íme a 16 legdrágább anyag a világon
loading...

Nem az arany áll az első helyen: íme a 16 legdrágább anyag a világon

16. Sáfrány – 3 ezer forint/gramm

Ez a különleges fűszer amellett, hogy hihetetlen ízvilágot kölcsönöz az ételeknek, még az egészségre is rendkívül pozitív hatással van. Előállítása hosszú időt és bonyolult folyamatokat igényel, ezért a legdrágább fűszer a világon.

15. Arany – 15 ezer forint/gramm

Egy nő legjobb barátja, nem mellesleg pedig emberemlékezet óta az egyik legnemesebb fém, ami mára jócskán lecsúszott a világ legdrágább anyagait felsorakoztató listáról, nálunk is csak az utolsó előtti helyet sikerült megkaparintania.

14. Ródium – 16 ezer forint/gramm

Egy igazi fémritkaság. Hogy érzékeltessük, mennyire: egy tonna földben csupán 0,001 g ródium található, épp ezért már egy gramm kinyerése is rendkívül körülményes.

13. Platina – 17 ezer forint/gramm

Szintén ritka, nagy ellenálló képességű fém – akár csak az arany. Az orvostudomány világában nagy hasznát veszik, ezért nagyon értékes.

12. Metamfetamin – 28 ezer forint/gramm

Egy nagyon addiktív anyag, melyet a drogpiacon terjesztenek előszeretettel. Soha ne találkozz vele, mi csak ennyit ajánlunk.

11. Orrszarvúszarv – 31 ezer forint/gramm

A feketepiacon nagyon keresett szarv az, aminek köszönhetően az orrszarvúk ma már a kihalás szélére sodródtak. Gyógyszert és késeket készítenek belőle eladásra.

10. Heroin – 36 ezer forint/gramm

Egy ópiát, ami megváltoztatja az agy kémiai összetételét, és rendkívüli boldogságot okoz. Legalábbis egy időre, aztán következik a véget nem érő pokol. Természetesen illegális, és csak ajánlani tudjuk, hogy messziről kerüljétek el.

9. Kokain – 66 ezer forint/gramm

Egy tudatmódosító szer, aminek a tiszta változatáért már egy kisebb vagyont is elkérhetnek. Ez a tiszta változat szinte megfizethetetlen, ezért nem is nagyon található a piacon. Igen veszélyes függőséget okozó narkotikum – természetesen ez is illegális.

8. LSD – 840 ezer forint/gramm

Nehéz előállítása miatt szinte nem is lehet beszerezni tiszta formában ezt a drogot, folyadékkal átitatott bélyegeken terjesztik a jóval olcsóbb verzióját, ám nem kevésbé veszélyes változatát. Hallucinációkhoz, és maradandó agyi, illetve személyiségbeli változásokhoz vezethet – szintén illegális. 

7. Plutónium – 1,1 millió forint/gramm

Egy nehéz és mégis törékeny radioaktív fém, nukleáris fegyverekhez és űrrakéták üzemanyagaként használják.

6. Painite – 2,5 millió forint/gramm

Ez a drágakő olyan ritka, hogy még a létezéséről is kevesen tudnak. Egészen 65 évvel ezelőttig pedig senki nem tudott róla, mivel az 50-es években fedezték fel és azóta is csak pár száz darab lehet belőle világszerte.

5. Taaffeite – 5,6 millió forint/gramm vagy 1,1 millió forint/karát

Egy pink, fehér és halvány lila színű drágakő, ami bár milliószor ritkább, mint a gyémánt, mégis kisebb érte a kereslet, ezért az ára (még) valamivel olcsóbb, mint a gyémánté.

4. Trícium – 8,4 millió forint/gramm

Ez egy világításhoz használt gáz állapotú anyag. 15 millió dollárba kerül egy font (~fél kiló) trícium gáz előállítása.

3. Gyémánt – 15,4 millió forint/gramm

Senkinek nem kell bemutatni, a dobogó harmadik fokán fényesen csillogó gyémántot.

2. Kalifornium – 7,5 milliárd forint/gramm

A bolygónkon fellelhető legdrágább kémiai elem. 1950-es felfedezése óta eddig csak egyszer sikerült előállítani.

1. Antianyag – 17,5 kvadrillió forint/gramm

A legdrágább anyag a Földön. Az előállításához egy milligramm pozitron előállítása is szükséges, mely önmagában 25 millió dollárba kerül. A tudomány üzemanyagként szeretné felhasználni az űrkutatáshoz a jövőben. Érdekesség: jelenleg egy gramm ilyen anyag előállításához is egy évig kellene megállás nélkül dolgoznia a teljes emberiségnek.

Bónusz: jáde kő – 47,6 milliárd forint

A mianmari bányászok találták meg a világ legnagyobb jáde kövét, melynek súlya körülbelül 200 tonna. Ezt a gyönyörű jáde-sziklát Kínába küldik, ahol drága ékszereket és szobrokat készítenek majd belőle.

forrás

loading...

Ezt láttad már?

16 szívmelengető fotó, amitől mindannyian elmorzsolunk egy könnycseppet

Vannak pillanatok, amikor egyáltalán nem szégyen sírni, még a legkeményebb férfiaknak sem. Ez jelenti azt, …

Nagyra értékeljük, ha követsz minket a Facebookon! 😉

Tetszik amit látsz?

Oszd meg bátran! ;)