Kezdőlap / Egyéb / Niktofóbia – egy ijesztő fóbia, amiben majdnem minden ember szenved
loading...

Niktofóbia – egy ijesztő fóbia, amiben majdnem minden ember szenved

1. Bár a niktofóbia, vagyis a sötétségtől való félelem elsősorban a gyerekek között tud valódi pánikot kelteni, azért a felnőtt emberek többségében is ott bujkál ez a jelenség.

  

2. Képzeld el például, hogy az éjszaka közepén egyedül sétálsz, és hirtelen egy árnyat látsz közeledni a távolból. Leverne a víz?

  

3. Féltél már valaha kinézni az ajtón/ablakon a házból az éjszaka közepén? 4. Képzeltél már oda nem létező arcokat a sötét, ijesztő helyekre? 5. Érezted már úgy, mintha valami figyelne Téged a sötétből? 6. Ha igen, akkor nagy valószínűséggel Te is niktofóbiában szenvedsz. 7. Aggodalomra azonban semmi ok: nem vagy egyedül. 8. Az emberek döntő többsége ugyanis kivétel nélkül tapasztal magán niktofóbiára utaló jeleket. 9. Ez persze valahol nem is csoda, hiszen a sötét és ismeretlen helyektől való félelem egyfajta evolúciós készség, amely nagy hasznára volt az emberiségnek azokban az időkben, amikor még a szabad ég alatt élve ki voltunk szolgáltatva a természet és az állatvilág veszélyeinek. 10. Azóta persze sok minden változott, az életünk biztonságosabbá vált, ám a sötéttől való – egyébként teljesen egészséges – félelmet ennek ellenére sem sikerült leküzdenünk. 11. Természetesen a horror filmek készítői is folyamatosan gondoskodnak róla, hogy minél több emberben ébresszék fel újra az egyébként a génjeinkbe kódolt niktofóbiára való hajlamosságot.

  

12. Valószínűleg részben a horror filmek érdeme, hogy napjainkban a gyerekek és a felnőttek ismét annyira rettegnek a sötét helyektől, mint ahogy tették azt mondjuk az őseink egy medvebarlang szájánál állva.

  

13. Képzeld el, hogy az éjszaka közepén hazafelé sétálsz a buliból és a város köztudottan üresen álló épületének egyik ablakából fényt látsz kiszűrődni. Gyorsabban szednéd utána a lábaidat? 14. Tegyük fel, hogy áramszünet van az éjszaka közepén, amikor hirtelen zajt hallasz a pincéből. Lemennél megnézni, hogy mi lehet az? 15. Ne ijedj meg: ez csak egy izmok nélküli emberi fej – persze az iménti képek után már ez is a frászt tudja hozni az emberre. 16. Mostanra valószínűleg neked is sikerült eldöntened, hogy tapasztaltál-e magadon niktofóbiára utaló jeleket vagy azon kevesek közé tartozol, akiket teljesen hidegen hagy az ilyesmi.

forrás

loading...

Ezt láttad már?

16 szívmelengető fotó, amitől mindannyian elmorzsolunk egy könnycseppet

Vannak pillanatok, amikor egyáltalán nem szégyen sírni, még a legkeményebb férfiaknak sem. Ez jelenti azt, …

Nagyra értékeljük, ha követsz minket a Facebookon! 😉

Tetszik amit látsz?

Oszd meg bátran! ;)